is een training voor mensen die last hebben van hun gewicht en/of meer bewuste keuzes willen maken in relatie tot eten, voeding en beweging. Een problematische relatie met eten is vaak terug te voeren op het ‘mindless’ eten (eten zonder er met je aandacht bij te zijn). We leven op de automatische piloot en staan dus niet echt bewust stil bij wat we doen, denken en voelen in ons leven. We ontwikkelen een ongezonde levensstijl, waarbij goede voornemens vaak worden ingehaald door de dagelijkse sleur. Ook ten aanzien van eten kan dat een probleem worden.

Je gaat eten om stress te verminderen of onaangename emoties ‘weg te eten’. Je gaat meer eten (teveel?) of juist minder (te weinig?), je eet heel onregelmatig of je doet voortdurend ‘aan de lijn’. Eten wordt hierdoor een onderwerp van zorg. Eten gaat steeds vaker gepaard met stressvolle gedachten over en onaangename gevoelens rond eten, gewicht en uiterlijk. Je kunt dan terecht komen in een cirkel van diëten, zondigen en weer aankomen... en je daar weer schuldig over voelen en jezelf bekritiseren. Dit ondermijnt je zelfbeeld en zelfwaardering. Het is dan ook dit chronische gevoel van ontevredenheid over jezelf dat je steeds weer doet terugvallen in je ongezonde patronen die juist beletten dat je de controle terug krijgt over je eetgewoonten, je gewicht en je uiterlijk.

Het fundament van de training Mindfulness en Eten is de acceptatie van jezelf zoals je bent, zowel innerlijk als uiterlijk. Door te accepteren en (her)waarderen van wie we zijn en hoe we eruit zien in onze huidige levensfase, kunnen we weer bewust genieten van het leven zoals het is.

Mindfulness helpt om meer bewust met eten om te gaan. Om anders op stress en onaangename emoties te reageren, waardoor de behoefte om spanning ‘weg te eten’ vermindert. Je accepteert jezelf, ook als je niet het door jou gewenste ideale gewicht of figuur hebt. Vanuit deze accepterende houding is het gemakkelijker om je eet- en leefpatroon te veranderen op een meer duurzame manier.