Relaties, we gaan ze allemaal aan. Ook zonder partner heb je een relatie met je vrienden, collega’s en familie. Een relatie betekent interactie; reageren op elkaar. Niet goed genoeg naar elkaar luisteren of direct klaar staan met een oordeel kunnen een relatie bemoeilijken of verstoren. Het niet volledig accepteren van elkaar of het niet los kunnen laten van het verleden liggen daaraan vaak ten grondslag. Je relaties meer mindful bekijken helpt omdat het heden zoveel meer te bieden heeft dan je denkt.

Je bewust zijn van je gevoelens, emoties en de situatie waarin jij je bevindt is een eerste stap. Heeft je partner, je vriend, vriendin, familie of collega iets niet (of juist wel) gedaan, reageert hij/zij anders dan je had gehoopt of krijg je maar geen reactie als je belt... Stress, frustratie of boosheid zijn dan de primaire reacties.

Maar waarom? We denken een ander te kunnen veranderen naar onze wensen of verwachtingen, maar iedereen heeft zijn eigenaardigheden en manieren om met een situatie om te gaan. Verzetten is zinloos, het accepteren van wie de ander is en het kunnen loslaten van het vergelijk met je eigen zienswijze helpt je op langere termijn. Of je merkt juist door die verschillen dat jullie totaal niet bij elkaar passen.

Sfeer bepaalt de kwaliteit van je relatie, maar ook stemming en gedachten. Onenigheid of discussies voorkom je als je even stilstaat bij wat er in je omgaat voordat je antwoordt.

Wat voel je? Wat denk je? Is het de realiteit?
Mindfulness betekent: een milde, niet-oordelende houding aannemen. Echt contact maken en verbondenheid creëren vereist bewust zijn van het moment. Intimiteit ontstaat pas als je met je hoofd erbij bent en niet ergens anders. Uitleggen dat je een zware dag hebt gehad of je niet lekker voelt, helpt en het voorkomt primaire reacties bij de ander. Jij kunt dan beslissen om dat wat je wilde bespreken op een ander moment te hervatten of je reactie hierop af te stemmen. Zo voorkom je een verkeerde reactie of waardeoordeel. Verbondenheid met anderen ontstaat als je in rust en ontspanning liefde kan geven.